SEV - Innovatie in wonen > Rapport: Zelf bouwen in Nederland

Zelf bouwen in Nederland

Oktober 2010 - 10 jaar experimenteren

  • uitgave: 01-10-2010
  • omvang: 60 pagina’s
  • prijs: € 20,00
  • bestel(Meer exemplaren? Klik nogmaals op bestel)

De evaluatie ‘Zelf bouwen in Nederland’ geeft een beeld van tien jaar experimenteren met vormen van particulier, collectief en medeopdrachtgeverschap in Nederland. Het onderliggende onderzoek i.o.v. SEV en Vereniging Eigen Huis is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht (Luuk Boelens en Pieter Hooimeijer) in samenwerking met TNO.

Zelf bouwen in verschillende vormen van opdrachtgeverschap versterkt de binding van mensen met hun huis en met de buurt. Zelf bouwen gaat echter niet sneller en is niet goedkoper dan reguliere bouw, wel is de prijs-kwaliteitverhouding beter. De SEV liet haar experimenten evalueren om de vermeende voordelen van zelfbouw te onderzoeken en om te bezien welke barrières er zijn. Zelf bouwen speelt nog steeds een marginale rol in de Nederlandse bouwproductie.

 

Omslag Zelf bouwen in Nederland

Met 57 experimenten heeft de SEV nieuwe concepten mee-ontwikkeld, zelfbouw gestimuleerd en projecten gevolgd. Deze brochure is gebaseerd op het onderzoeksrapport en beschrijft zes projecten uitgebreid in woord en beeld. Op basis van het  onderzoek baseerde de SEV haar adviezen. Deze staan in de brochure.

De brochure is full colour met prachtige fotografie van Joost Brouwers.

Inkijkexemplaar

De SEV experimenteerde 10 jaar met verschillende vormen van zelfbouw: particulier opdrachtgeverschap, collectief particulier opdrachtgeverschap en medeopdrachtgeverschap (als individu of als groep in samenwerking met professionele partijen bepaal je het proces, het ontwerp en de ontwikkeling van de eigen woning en woonomgeving).

Het onderliggende onderzoeksrapport en de appendices kunt u hier en hier downloaden.

webdesign: Mediaweb